mandag 9. juni 2008

Mandag 09. juni






Under følger dagens program:

08.00 Bus from Rolle, Le Courtil to ILO
10.30-12.00 Delegates Panel Nordic Countries – One delegate from each committee
14.40 Thank you to ACTRAV
15.30-16.30 Conclusions of the conference by Mr. Kari TAPIOLA


Dagen startet altså med at de nordiske delegatene oppsummerte konferansen sett fra deres ståsted. De kunne fortelle at 4657 delegater har vært akreditert til årets konferanse. Av de var det 168 ministre eller viseministre. Det skal vedtaes en declaration on social justice for a fir globalisation.

Multinasjonale selskaper må følge ILOs regelverk og ikke bare lovene i de landene de opererer.


Jens fra Danmark har deltatt i applikasjonskommiteen. Den har også vi fulgt. Han fortalte at Convention 94 The Labour Clauses (Public Contracts) Convention, ble nøye diskutert den første uken. Det var også en special sitting on Burma, noe det er hvert år. Der kunne vi høre at Kina, Russland og India ga sin støtte til Burma. Ganske skremmende.

Han fortalte også om den voldsomme fokuseringen det har vært rundt Colombia, og om de skulle komme på "list of shame" Nå vet jo vi at Colombia slapp å stå på listen. De møtte imidlertid opp for å forsvare seg og bruddene på C 87 ...Association and Protection of the Right to Organise...

Ed Potter som leder employers group sa at dersom Venezuela ikke kom på neste års liste, ble det ingen liste.

Da kan man spørre seg hva som skjer på konferansen neste år. Ny dramatikk blir det i alle fall.

Jens fortalte også om Zimbabwe som var oppe til diskusjon. De kom på listen. Representanter fra regjeringen i Zimbabwe skulle forklare seg for kommiteen, men når saken kom opp, hadde de flyttet seg opp på galleriet, og satt der som tre flaue menn og hørte på den skarpe kritikken som ble rettet mot landet.

Legger ved en rapport som to av våre medelever skrev mens de satt på galleriet:


Zimbabwe i Applikasjonskomiteen
Toril og Jorid befinner seg nå på galleriet i Applikasjonskomiteen. Komiteen diskuterer Zimbabwe. Det rare er at Zimbabwe sine government delegater sitter rett ved siden av oss, her på galleriet. De har altså løpt ut fra salen og opp på galleriet. De har blitt forsøkt hentet ned, men de nekter. De kalles feige av både workers, employers og government. Både Sør-Afrika, Botswana, Australia, New Zealand, Canada, EU++, UK og USA har foreløpig hatt ordet. Det er sterke ord om tortur, fengsling, avhuggede lemmer, barn som ser sine foreldre slått, manglende legehjelp etter tortur og gjentatte brudd på menneskelige og faglige rettigheter. Av Zimbabwes 3 government representanter, så sitter 1 gjemt bak en av søylene. De andre 2 sitter bare og ser ned på blokka de noterer i. Store deler av salen ser hele tiden opp mot dem og rister på hodet. I diplomatiske kretser er nok dette en direkte hudfletting, tror vi.

Ellers syntes Jens at samarbeidet mellom de nordiske landene har vært godt under årets konferanse.


Delegatene syntes alle at det var alvorlig at et av de verste landet i verden når det gjelder forholdene for tillitsvalgte og fagforeningsledere ikke var på "list of shame" Dette må løses til neste års konferanse.


Til slutt fikk vi besøk av Kari Tapiola som er: Hold dere fast. Executive Director responsible for Standards and Fundamental Principles and Rights at Work at ILO.

Han synes at årets konferanse hadde vært en av de gode.

Noen av oss dristet oss til å stille noen kritiske spørsmål om ILO som system når man tenker på Colombiasaken. Men Mr tapiola er en diplomat av rang, så han svarte rundt og godt på alle spørsmål, og stilte motspørsmål for å få oss til å reflektere videre. ILO er tross alt det eneste trepartssamarbeidet vi har world wide. På det ene bildet ser vi han blir takket av våre danske brothers Renee og Andreas


Actraw ved Magnus Berge og Lene Olsen kom også og tok farvel med oss. (Se bilde)


Vi er meget stolte av at disse toppfolkene tar seg tid til å møte Geneveskolen. Vi har, som jeg har nevnt tidligere, en meget høy status i dette systemet.


Legger også ved årets offisielle bilde av Geneveskolen 2008 øverst.


Nå er det klart for FinIslandiaparty.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden