fredag 11. april 2008

Litt om Geneveskolen

Nordiska folkhögskolan i Genève startade redan 1931, men vår uppgift är kanske ännu viktigare idag än den var då. Under hela vår historia har vi gett redskap och kunskap till fackföreningar och folkrörelser för att de bättre ska kunna möta internationaliseringens effekter.
Skolans syfte och mål
Skolans syfte är att öka gemenskap och förståelse för det nordiska samarbetet, öka kunskapen om ILO och dess övergripande arbete samt att öka kunskapen om globalisering och internationalisering.

Målet för kursen är:
öka kunskapen om internationellt samarbete och internationellt regelverk, ILO och andra internationella organisationer
öka insikten om EU:s roll i globaliseringsprocessen
stimulera till fackliga aktiviteter nationellt och internationellt
öka gemenskapen inom Norden samt den
ömsesidiga språkförståelsen. Lite Historia:
Under senare delen av 1920-talet var opinionen och tidningarna i Norden både okunniga och negativa till internationellt samarbete. För akademiker fanns möjligheter att studera internationella frågor i Genève, men för de många utan akademisk examen eller kunskap i språk fanns ingen sådan möjlighet. Dessutom krävde ju ILO: s tillkomst 1919 att fackliga organisationer och deras medlemmar tog aktiv del i det mellanfolkliga samarbetet.
Vid Nationernas förbund, Interparlamentariska Unionen och ILO i Genève fanns de nordiska representanterna Ludvig Krabbe från Danmark, norrmannen Christina L. Lange och svenskarna Sven Backlund och Sture Thorsson, som alla upplevde att stöd från en kunnig och aktiv folkopinion i Norden var viktig för det internationella samarbetet.
Dessa tog kontakt med de nordiska folkrörelser som var positiva till mellanfolkligt samarbete och så bildades nordiska folkhögskolan i Genève. Tanken var att åstadkomma ett nordiskt centrum för internationella studier och ge aktiva medlemmar inom de fackliga, politiska och kooperativa organisationerna en möjlighet till ett genuint nordiskt samarbete i en internationell miljö trots bristande språkkunskaper. Därför var skolans språk redan från början danska, norska och svenska. Ända från starten har deltagarna följt ILO:s arbetskonferens.
"Skolan är öppen för alla, men vänder sig främst till yngre aktiva medlemmar inom de fackliga, politiska och kooperativa folkrörelserna, som inom sina egna organisationer visat vilja att göra en insats i det internationella samarbetet inom och utom Norden" (§ 3 i skolans stadgar).

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden